Dutch

EmailRechercheFacebook

Redu en zijn geschiedenis

Begin jaren 80 van de vorige eeuw was Redu een uitgestorven dorp.

Veel gezinnen waren weggetrokken, omdat er in de landbouw niets meer te verdienen viel. Schuren en stallen stonden leeg; in de school werden er maar twee lokalen gebruikt.

Stedelingen maakten van de lege woningen een tweede huis om in de weekeinden en de vakanties te genieten van de rust en de prachtige omgeving. Zo ook Noel Anselot.

Op reis met zijn Engelse vrouw Joan had hij in Wales Richard Booth leren kennen. Die was ruim tien jaar daarvoor aan een experiment begonnen, dat overal ter wereld navolging zou vinden. Richard Booth had namelijk in zijn geboortestadje Hay-on-Wye, waar ook veel leegstand en werkeloosheid was, de voormalige brandweerkazerne en de vroegere bioscoop en later zelfs het kasteel gevuld met rekken vol tweedehands boeken.

Daar kwam veel volk op af. Collega-boekhandelaren gingen zich ook in het stadje vestigen en de plaatselijke economie bloeide op.

Enthousiast gemaakt door Richard Booth begon Noel Anselot plannen te ontwikkelen om van het landelijke Redu ook een boekenparadijs te maken. Met steun van de toenmalige burgemeester Léon Magin, van de plaatselijke kunstenaar Henri Lambert, van de radio-journalist Gérard Valet en van vele anderen werd er tijdens de paasdagen van 1984 de eerste openluchtboekenmarkt in de Ardennen georganiseerd. Een enorm succes! Enkele boekhandelaren huurden of kochten lege gebouwen om te kijken of ze het zomerseizoen konden halen. Dat lukte. Het werd een goede zomer. Ook kwam er een papiermaker, een boekbinder en een kalligraaf; het aantal eet- en drinkgelegenheden breidde zich uit. Er kwamen weer jonge gezinnen wonen. Het dorp was tot leven gewekt.

Gaandeweg vestigden zich nog meer antiquaren in het dorp en zo werd Redu het eerste boekendorp op het Europese continent. Een fraai voorbeeld van milieuvriendelijk, ruraal en cultureel toerisme.

Naissance de Redu, Village du Livre en 1984
Musée Mudia, l'Art autrement

In de schijnwerpers

Kom het Mudia ontdekken. Deze museale attractie voor het hele gezin strekt zich uit op een oppervlakte van meer dan 1000 m² en stelt een uniek parcours voor langs 300 originele kunstwerken die de kunstgeschiedenis van de Renaissance tot vandaag helpen ontdekken. Enkele bekende namen in dit didactisch kunstmuseum zijn Bruegel, Veronese, Klimt, Rodin, Picasso, Modigliani, Kandinsky, Magritte en Warhol.

Via een 60-tal interactieve applicaties zoals films, spelletjes, een geanimeerd schilderij,… kun je al spelend bijleren over kunst. Je kan ook bij het Mudia Café terecht voor een hapje en een drankje.

Ze is toegankelijk voor zowel museumbezoekers als toevallige voorbijgangers tijdens de algemene openingsuren van het Mudia.

Wandelingen in het bos

Vind al onze bewegwijzerde wandelingen op de kaart op Sitytrail

  • De passage van geiten (Gele rechthoekmarkering) - Klik HIER
  • Virée des Croix (Blauwe rechthoekige baken) - Klik HIER

De markeringen beginnen bij het startpunt voor wandelingen op het kerkplein.

Copyright sitytrail.com
Copyright sitytrail.com

Ontdekkingstocht : « Tania tussen de legenden »

Tania, de heldin uit het stripverhaal van Pierre-Emmanuel Paulis, is de mascotte van een nieuwe, interactieve ontdekkingstocht te Redu. Met een roadbook of een tablet kunt u Tania vergezellen bij haar ontmoeting met verhaalfi guren uit de streek en kunt u haar helpen om de raadsels op te lossen.

De applicatie is beschikbaar op

app store google play

Het roadbook is verkrijgbaar bij de dienst toerisme van Libin

Province du Luxembourg
La 1ère
Commune de Libin
Musée Mudia
Euro Space Center